Швейцарські виробники сиру поділилися досвідом щодо забезпечення якості і безпечності молочних продуктів

17.07.2017 15:46

У Києві під час семінару з підвищення обізнаності «Досвід і роль швейцарських молочних асоціацій у сфері якості та безпечності молока» в рамках швейцарсько-українського проекту з безпечності молока представники українських молокопереробних підприємств отримали змогу поспілкуватися із швейцарськими колегами та ознайомитися із їх досягненнями.

У заході також взяли участь представники Міністерства аграрної політики і продовольства України, Держпродспоживслужби, Інституту продовольчих ресурсів НААН, координатор проекту з безпечності молока Сабін Рейст і представники однієї з найбільших серед швейцарських асоціацій виробників сиру Fromarte Крістіан Шмуц та Стефан Труттманн.

Координатор проекту, доктор природничих наук Сабін Рейст окреслила стан молочної галузі Швейцарії та представила основні галузеві об’єднання виробників, племінних союзів, сироварів, молокопереробних підприємств та організацій з просування молочної продукції в межах країни та за кордоном. Вона відзначила, що попри різноманіття асоціацій, кожна ланка в ланцюгу виробництва молока та молочних продуктів представлена єдиною парасольковою організацією - наприклад, понад 22 тис. виробників молока в Швейцарії приналежні до 12 регіональних об’єднань виробників молока, які, в свою чергу, є членами парасолькової асоціації Швейцарських виробників молока (SMP).

Запрошеними спікерами семінару були представники однієї з найбільших швейцарських асоціацій виробників сиру Fromarte Крістіан Шмуц та Стефан Труттманн. Швейцарські спеціалісти з сироваріння презентували досвід розробки та впровадження системи менеджменту якості для своїх членів QM-Fromarte, а також систему закупівлі молока й примірний договір на купівлю, який розроблений в консенсусі з об’єднаннями виробників та молочної індустрії.

Під час семінару відбулися обговорення та дискусії, серед яких ключовим питаннями стали проекти приблизного договору на закупівлю сирого молока, настанови з управління якістю виробництва та переробки молока, перспективи та труднощі їх впровадження в умовах України.