Фахівці Держпродспоживслужби та громадськість з усієї України обговорили особливості реалізації нового закону про контроль

18.05.2018 09:49

17 травня 2018 року у Комунікативному центрі Уряду відбулася експертна зустріч фахівців Держпродспоживслужби із представниками громадськості, місцевих органів виконавчої влади, представників обласних державних адміністрацій з всієї України. Предметом обговорення стали особливості реалізації Закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який набрав чинності у квітні поточного року.

У дискусії взяли участь директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль, заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Артем Саєнко, заступник начальника управління державного контролю - начальник відділу державної інспекції Юрій Перегінець, голова Громадської ради при Держпродспоживслужбі Віталій Башинський, представники облдержадміністрацій та громадськість.

Велику роль в обговоренні положень Закону зіграли представники інститутів громадянського суспільства із всієї України.

Також дискусія торкнулася питань розробки низки підзаконних нормативно-правових актів, прийняття яких дозволить в повній мірі реалізувати норми Закону.

Як наголосив Борис Кобаль, «Однією з новацій Закону про контроль є запровадження перевірок операторів проводять без попереднього повідомлення, ризико-орієнтованість контролю - підприємства перевірятимуть в залежності від ступеню ризику життю і здоров`ю людей . Наприклад, суб’єкт господарювання, який віднесений до високого ступеня ризику, будуть перевіряти один раз в квартал».

Учасники обговорили обов’язки, права державних інспекторів та державних ветеринарних інспекторів та вимоги до них, права та обов’язки операторів ринку, принципи та вимоги до здійснення державного контролю та інші аспекти реалізації Закону про контроль.

Представників громадськості цікавили питання про впровадження процедури відеофіксації, системи НАССР та експорту м’ясної сировини.

Фахівці Держпродспоживслужби надали роз’яснення щодо впровадження стандартів ДСТУ, заготівлі молока від приватного сектору, процедуру імпорту та внутрішньодержавного контролю виробників харчових продуктів.

У ході дискусії звернуто увагу на необхідність здійснення державного контролю (нагляду) у сфері безпечності харчових продуктів з періодичністю яка застосовується в країнах ЄС з метою гарантування безпеки харчових продуктів як для українських споживачів, так і мешканців країн, в які українські товаровиробники експортують свою продукцію.