Робота з диверсифікації експорту української плодово-ягідної продукції Держпродспоживслужбою проводиться постійно

27.08.2018 14:30

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснює заходи з диверсифікації експорту продукції рослинного походження, зокрема плодово-ягідної продукції.

Так, у першому півріччі поточного року за даними Держстату Україна експортувала плодово-ягідну продукцію до понад 50-ти країн світу, у тому числі до країн Європейського Союзу, Євразійського союзу (крім РФ), Африки, Європи та ряду країн Азії. Експорт здійснюється  з урахуванням фітосанітарних вимог країни призначення.

За підсумками першого півріччя 2018 року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $100 млн, що на 59% більше, ніж за аналогічний період 2017 року.

Завдяки членству України в Світовій організації торгівлі та Міжнародній конвенції захисту рослин експорт продукції рослинного погодження може здійснюватися безперешкодно за умови виконання фітосанітарних вимог країни імпорту.

Поряд з цим є ряд країн, імпорт сільгосппродукції рослинного походження до яких потребує інспектування та підписання міжнародних договорів.

З метою сприяння відкриттю експорту плодово-ягідної продукції до таких країн Держпродспоживслужба постійно вивчає попит на українську продукцію за кордоном, готовність вітчизняних виробників виходити на інші ринки, а також підтримує тісну комунікацію з профільними асоціаціями.

При цьому тема відкриття експорту української продукції рослинного походження перебуває в центрі уваги і під час двосторонніх зустрічей та міжнародних заходів.

Так, за ініціативою бізнесу в 2016 році було відкрито експорт яблук до Республіки Індонезія, а в 2017 році – експорт волоського горіха до Ірану.

Для розширення можливостей українських підприємств проводиться робота з відкриття експорту українського яблука та лохини до Індії, Китайської Народної Республіки, Соціалістичної Республіки В’єтнам та Малайзії.

З цією метою Держпродспоживслужба направила відповіді на опитувальники до вищезазначених країн. Сьогодні ініціативні листи Держпродспоживслужби та відповіді на опитувальники перебувають на розгляді у відповідних національних організаціях захисту рослин країн-партнерів України у міжнародній торгівлі.

На завершальному етапі - відкриття експорту української черешні до Китайської Народної Республіки.

Зазначимо, що за результатами спільних дій за участю Держпродспоживслужби, Мінагрополітики та Міністерства закордонних справ у червні поточного року відбувся візит китайської делегації до України з метою оцінки системи державного контролю за виробництвом та експортом вітчизняної черешні. Наразі розпочався процес розробки китайською стороною проекту протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту черешні з України до КНР. Є надія що врожай української черешні 2019 року буде на полицях в китайських маркетах.

Разом з цим, з метою експорту української  плодово-ягідної продукції на преміальні ринки українському виробнику та експортеру необхідно навчитися охолоджувати та пакувати свіжу продукцію, враховуючи кращі світові практики та вимоги.

Необхідно зауважити й про те, що Держпродспоживслужба є центральним органом виконавчої влади, що лише реалізує державну політику у відповідних сферах. Разом з цим Служба послідовно проводить і надалі проводитиме значну роботу з диверсифікації експорту українських товарів.