За час реалізації регіональної цільової програми у закладах освіти Прикарпаття зупинено обіг майже 8000 кг неякісної продукції

25.09.2019 13:10

За рік реалізації регіональної цільової програми «Дітям Прикарпаття – якісне харчування», яка впроваджується Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, проводився постійний моніторинг обігу та реалізації харчових продуктів в закладах освіти області, у рамках якого досліджувалися молочні та м’ясні продукти, риба, овочі, олія і хліб.

Так, з вересня 2018 року по вересень 2019 року в області відібрано 1777 зразків харчових продуктів у 520 закладах, із них 68 зразків за результатами досліджень не відповідали вимогам. За результатами моніторингу зупинено обіг невідповідних харчових продуктів у 64 випадках у кількості 7800 кг.

Однак, спеціалісти Держпродспоживслужби постійно працюють над удосконаленням програми. У цьогорічних планах - впровадити мікроструктурний аналіз готової продукції з м’ясної сировини, зокрема йдеться про дослідження ковбасних виробів, у тому числі сосисок, на визначення складників, з яких вони виготовлені.

У ході досліджень можна буде визначити кількість і стан м’язів, жирової та сполучної тканин, наявність субпродуктів та рослинних компонентів, і в результаті - зробити висновок щодо відповідності фактичного складу зразка тому, що зазначено в діючій документації або на маркуванні продукту.

На запровадження даного виду досліджень необхідно спрямувати біля 1,100 млн грн, 730 тис. грн - на обладнання, 380 тис. грн – на підготовку приміщень та навчання персоналу. Ці кошти уже виділені з обласного та державного бюджетів. За приблизними розрахунками відповідна робота буде розпочата з січня 2020 року. 

Також у Головному управлінні Держпродспоживслужби області проаналізували тендерну документацію при проведенні відкритих торгів щодо надання послуг із харчування дітей у закладах освіти області. Аналіз засвідчив відсутність вимог щодо безпечності та якості продукції, котрі є не менш важливими, ніж ціна. Тож фахівці Держпродспоживслужби розробили вимоги до постачальників, що бажають брати участь в згаданих тендерах.

Одним із важливих пунктів виконання програми є дотримання санітарно-гігієнічних вимог на харчоблоках в закладах освіти області.

Із 687 навчальних закладів області 36 харчоблоків не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, а у 76 школах вони відсутні, в 31 школі харчування дітей здійснюється тільки буфетною продукцією, у 31 школі виділено кімнати для прийому їжі, у 14-ти – привізне харчування.

З зв’язку з цим фахівці Головного управління Держпродспоживслужби розробили «Паспорт харчоблоку освітнього закладу». Проаналізувавши пункти паспорту, кожен керівник закладу освіти побачить, з якими викликами та ризиками щодо санітарно-гігієнічних вимог до харчоблоку стикається його заклад і які заходи необхідно вжити, щоб їх мінімізувати.

У Івано-Франківській облдержадміністрації взяли до відома успішність реалізації програми та проаналізували останні пропозиції. За результатами цієї роботи Голова Івано-Франківській ОДА Денис Шмигаль доручив управлінням (відділам) освіти РДА, МВК та ОТГ поширити на місцях напрацювання та пропозиції Держпродспоживслужби щодо проведення тендерних процедур та паспортизації харчоблоків навчальних закладів та забезпечити їх виконання.

Довідково

Регіональна цільова програма «Дітям Прикарпаття – якісне харчування» розроблена Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківської області і реалізується в регіоні з вересня 2018 року. Програма проваджена з метою вивчення та контролю за дотриманням санітарно-гігієнічних норм при організації харчування дітей в закладах освіти області. Програма спрямована на забезпечення повноцінного, якісного та калорійного харчування дітей в школах, дошкільних закладах, постачання безпечних та якісних продуктів харчування.

У ході виконання програми Держпродспоживслужбою області проводиться моніторинг значної кількості постачальників сировини та готової продукції, комплекс лабораторних досліджень. Це дає змогу відстежувати продукцію недоброякісних виробників з метою унеможливлення потрапляння невідповідної продукції для харчування дітей.