У готових стравах на харчоблоці Тернопільського коледжу виявлено кишкову паличку, сальмонелу, стафілокок та інші збудники - результати перевірки

25.02.2020 16:44

19-20 лютого 2020 року з метою встановлення причин та умов виникнення захворювання на гостру кишкову інфекцію серед учнів Тернопільського професійного коледжу в Тернопільській області фахівці Головного управління взяли участь у санітарно-епідеміологічному розслідуванні та проведено позапланову перевірку оператора потужності - харчоблоку навчального закладу з відбором проб для проведення відповідних лабораторних досліджень.

За даними лабораторних досліджень, проведених Тернопільською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби України, у добових пробах за 18 лютого 2020 року (день, що передував захворюванню) виявлено бактерії групи кишкової палички (БГКП) та МАФАМ в капусняку; в гороховому пюре - сальмонелу, стафілокок, БГКП та МАФАМ; в салаті з буряка - БГКП та МАФАМ.  Із 20 змивів, які було взято з технологічного обладнання та інвентарю, у 19-ти виявлено БГКП та стафілокок. Інші дослідження тривають.

За даними ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» при вірусологічному дослідженні води, відібраної на харчоблоці, виявлено фрагменти РНК норовірусів.

Під час перевірки харчоблоку фахівцями Головного управління встановлено порушення законодавства, у зв’язку з чим винесено Розпорядження головного державного інспектора в Тернопільській області від 19.02.2020 № 01.1/01 про призупинення роботи харчоблоку навчального закладу з 20.02.2020. Керівнику закладу направлено припис про усунення порушень вимог санітарного законодавства від 20.02.2020 №01-22/01 та за результатами вірусологічного дослідження води питної припис від 25.02.2020 про термінове проведення дезінфекції водопровідної мережі закладу і забезпечення закладу водою питною гарантованої якості з інших джерел. 

Нагадаємо, за оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області внаслідок спалаху захворювання на гостру кишкову інфекцію серед учнів Державного навчального закладу «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою» у м. Збараж Збаразького району Тернопільської області постраждало 25 осіб, у тому числі 21 дитина до 17 років.

Всіх постраждалих з попереднім діагнозом «Харчова токсикоінфекція» було госпіталізовано до інфекційного відділення Збаразької центральної районної лікарні. За інформацією ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» при лабораторному обстеженні у 8 хворих виділено норовірус, у 2 – норовірус та стафілокок ще у 4 – стафілокок.

Фахівці головного управління взяли участь у 3-х позапланових засіданнях комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Збаразькій районній державній адміністрації та 3-х засіданнях Тернопільської обласної державної адміністрації, з прийняттям відповідних рішень.

Про виникнення спалаху та встановлені під час перевірки порушення законодавства Головне управління поінформувало начальника управління з питань цивільного захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації та начальника Головного управління ДСНС України в Тернопільській області.

Відомості про дану подію Збаразьким відділенням поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину передбачено частиною1 статті 325 Кримінального кодексу України.

Проведення протиепідемічних заходів та лабораторних досліджень триває.